2021-01-28 01:24:51

UČENICI OŠ DUBOVAC SUDJELOVALI U PROJEKTU EDUKACIJE DJECE I MLADIH O PREDNOSTIMA EU

Učenici OŠ Dubovac sudjelovali su u projektu „EdUciraj se!“ kojeg je provodila udruga Turbina promjena iz Karlovca. Sudjelovali su učenici 7. i 8. razreda , a suradnik na projektu bila je prof. Biserka Ćurčija.

Riječ je o projektu edukacije djece i mladih o prednostima Europske unije“, koji je svojim aktivnostima bio usmjeren na poticanje osviještenosti i informiranje djece i mladih, ali i šire javnosti, o važnostima informiranja o mogućnostima i prednostima koje im pruža članstvo u Europskoj uniji.

Provedena su tri ciklusa radionica na teme "EU i njene institucije", "Republika Hrvatska u i na čelu EU" te "Mladi i EU - mogućnosti za mlade". Osim učenika OŠ Dubovac u projektu su sudjelovali i učenici osnovnih škola Banija, Dragojla Jarnević i Grabrik.

Između ostalog, mladi su davali i povratne informacije o tome kako vide EU i osmišljavali mini projekte u svojoj zajednici - najviše poruka odnosilo se na obrazovne probleme poput preopterećenja sadržajima u nastavi i loše organizacija vremena u školi (mnogi su predlagali trajanje školskog dana od 9 do 15 sati), ali doticali su se i pandemije COVID-19, zaštite okoliša, ulaganja u ruralne krajeve, migrantske krize... Projektne ideje su ponajviše bile vezane uz teme zaštite okoliša, upoznavanje novih kultura i pomaganje osobama s manje mogućnosti.

Što se tiče dojmova, učenici ne smatraju da je RH naročito važna članica EU, ali misle i da sami ne znaju dovoljno o EU. Nemaju posebnu želju sudjelovati na EU konferencijama za mlade, ali se ipak uglavnom osjećaju građanima EU i smatraju da je EU važna u svijetu.

U sklopu projekta održane su i javne tribine u online obliku – u obliku informativnog videa koji su snimili predstavnici partnerske organizacije u projektu – Carpe Diema.

 


Osnovna škola Dubovac Karlovac