preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dubovac Karlovac

Login
ŠKOLA ZA SVE UZ POMOĆNIKE U NASTAVI

ŠKOLSKI OBROK ZA SVAKO DIJETE

KAKO SE ZAŠTITITI NA INTERNETU?

Priloženi dokumenti:
hakom brosura.pdf

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
ENERGY@SCHOOL

Static HTML

 

KLIKNI I ČITAJ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2010.

Ukupno: 1652190
Ovaj mjesec: 966
Ovaj tjedan: 399
Danas: 5
ETTAEDU.EU

PRIJAVA NA STRUČNE SKUPOVE

 

UČILICA

Zbivanja u školi i oko nje
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
TERENSKI STRUČNI SKUP GLOBE
Autor: Snježana Marković Zoraja, 25. 10. 2021.

U subotu 23.10. 2021. GLOBE-ovci su u šumi Kozjača napravili analizu tla i naučili kako se radi standardni protokol za određivanje ciklusa ugljika.

Na terenskoj nastavi bile su OŠ Banija, OŠ Dubovac, OŠ Dragojle Jarnević, OŠ Mahično, Šumarska i drvodjeljska škola i Gimnazija Karlovac, a imali smo i goste iz OŠ Rugvica iz Zagreba zbog zanimljivosti tema.


Terensku nastavu organizirali smo u suradnji s Hrvatskim šumama d.o.o. ispostava Karlovac pa su nam na početku našeg susreta dipl. ing. šumarstva gospodin Oliver Vlainić i dipl. ing. šumarstva gospodin Josip Bezjak održali zanimljivu edukaciju o gospodarenju šumom, te su nam pokazali karakteristične biljne vrste za ovo područje. Ukazali su nam i na problem invazivnih vrsta koje šumari mehanički uklanjaju jer su zbog lakog razmnožavanja sve veća prijetnja autohtonim biljnim vrstama. Također smo naučili da je Kozjača u  prošlosti bila rubni dio Panonskog mora pa smo na stazicama vidjeli puno oblih kamenčića koje je voda nekada oblikovala. Vidjeli smo i  biljne vrste poput paprati i divljeg kestena koje vole pjeskovito i kiselo tlo što nam je kasnije pomoglo pri analizi tla.

Imali smo prilike koristiti i instrumente koje šumari koriste za mjerenja prsnog promjera stabala i visine stabala.

Usprkos kiši iskopali smo i pedološki profil dubine 130 cm u kojem smo analizom presjeka uočili šest različitih horizonata tla.  Za svaki horizont odredili smo njegovu debljinu, sadržaj korijenja, kamenja, strukturu, konzistentnost, teksturu, dominantnu i kodominantnu boju te sadržaj karbonata. Svi horizonti imali su granularnu strukturu i bili su prhki. Četvrti sloj je imao teksturu glinene ilovače, a svi ostali slojevi teksturu ilovastog pijeska. U nijednom sloju nije bilo karbonata.

Uzorke tla iz svakog horizonta ponijeli smo sa sobom kako bismo u učionici mogli odrediti pH tla i gustoću čestica.

Na kraju smo se upoznali sa standardnim protokolom za određivanje ciklusa ugljika, prema kojem smo na površini 15m*15m mjerili prsni promjer svih stabala kako bi kasnije mogli izračunati koliko ugljikovog dioksida može stablo vezati iz zraka.

Vrijeme je brzo prošlo u zajedničkom učenju i druženju pa nam je pred kraj prestala i kiša. Veselimo se idućem susretu gdje nastavljamo naše analize tla u razredu.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju