preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dubovac Karlovac

Login
ŠKOLA ZA SVE UZ POMOĆNIKE U NASTAVI

ŠKOLSKI OBROK ZA SVAKO DIJETE

KAKO SE ZAŠTITITI NA INTERNETU?

Priloženi dokumenti:
hakom brosura.pdf

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
ENERGY@SCHOOL

Static HTML

 

KLIKNI I ČITAJ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2010.

Ukupno: 1651992
Ovaj mjesec: 768
Ovaj tjedan: 201
Danas: 3
ETTAEDU.EU

PRIJAVA NA STRUČNE SKUPOVE

 

UČILICA

Zbivanja u školi i oko nje
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
OŠ DUBOVAC PREZENTIRALA RAD ŠKOLE I ISTRAŽIVAČKI PROJEKT „SAVE PARKS AND PLANT TREES“ NA GLOBE KONFERENCIJI EUROPE I EUROAZIJE
Autor: Snježana Marković Zoraja, 2. 11. 2020.

GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment = Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša) znanstveno je obrazovni program. OŠ Dubovac uključena je u GLOBE od 2004. godine.

Učenici uključeni u GLOBE provode mjerenja u okolišu, upoznaju znanstvene metode mjerenja, prikazuju podatke mjerenja te rade istraživačke projekte koje prezentiraju na državnim natjecanjima. Pokrovitelj programa je NASA, SAD. U GLOBE je uključeno više od 120 zemalja svijeta.

Već 15 godina, učenici GLOBE skupine bilježe fenološke promjene u okolišu, izvode biometrijska, pedološka, atmosferska i hidrološka mjerenja na registriranim GLOBE postajama i šalju podatke u GLOBE bazu podataka (NASA, SAD).


U području atmosfere učenici svakodnevno mjere temperaturu zraka (min., max., tren.), vlažnost zraka, tlak zraka, naoblaku i vrste oblaka, oborine i površinska temperatura. U području hidrologije na Kupi i na jezeru Luščić jednom tjedno mjere temperaturu, otopljeni kisik, pH,alkalitet, prozirnost, konduktivitet, nitrate i nitrite. U sklopu biometrije mjeri se visina drveća i biljni pokrov. Fenološka opažanja i mjerenja uključuju pupanje, listanje, cvjetanje i žućenje lišća. U sklopu pedologije učenici mjere temperaturu tla, kiselost i vlažnost tla. Važan aspekt GLOBE-a je korištenje podataka u nastavi prirodoslovlja, geografije, matematike i informatike, poučavanje učenika o važnosti mjerenja i prikupljanja podataka što je temeljni proces za razvoj prirodoslovnih kompetencija.

OŠ Dubovac dosad je dobila mnoga priznanja iz GLOBE sjedišta u SAD za iznimno uspješan rad . Škola je i Međužupanijski GLOBE centar.

U 15 godina sudjelovanja na Državnim smotrama i natjecanju, učenici su osvojili četiri puta prvo mjesto, dva puta drugo mjesto, dva puta četvrto mjesto na Državnom natjecanju, a mnogobrojni projekti su nagrađeni na Državnoj smotri.

Kako su ciljevi programa GLOBE razvoj svijesti o potrebi očuvanja i zaštite lokalnog i globalnog okoliša, 2019. godine, učenici su radili istraživački projekt „Čuvajmo parkove i sadimo drveće“ s mentoricom Snježanom Marković-Zoraja. U projektu su uspoređivane površinske temperature mjerene na osunčanim asfaltiranim površinama, na osunčanim travnatim površinama i na zasjenjenim površinama ispod krošnji drveća. Isti projekt nagrađen je na Državnoj smotri i natjecanju 2019.g., a u veljači 2020. g. objavljen je na američkim web stranicama globe.gov.

Isti projekt prijavljen je za Konferenciju EU „Teacher and trainers for future“ za vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske EU.

Izniman rad učenika OŠ Dubovac te vrijednost i važnost projekta prepoznata je u svjetskoj zajednici jer je na GLOBE konferenciju Europe i Euroazije koja se održavala od 27.-29.10.2020. pozvana i OŠ Dubovac da predstavi svoj rad i prezentira projekt. Istog dana prezentirali su se radovi 10 izabranih škola iz Europe i Euroazije.

Na konferenciji su sudjelovali učenici, profesori i znanstvenici iz pedesetak zemalja svijeta. Učenike je pozdravio glavni direktor GLOBE programa Tony Murphy (SAD).

29.10. 2020. učenici OŠ Dubovac: Bruno Trbušić, Karla Palajsa, Mia Marković, Lara Ruklić, Lorena Grubešić, Gita Krnežić i Elena Špigelski su s mentoricom Snježanom Marković-Zoraja prezentirali rad škole i projekt na konferenciji na engleskom jeziku. Zatim su uslijedili razgovor i pitanja o projektu. Projekt je pohvalio direktor GLOBE-a i američki znanstvenik Peter Falcon koji je prošle godine boravio u Karlovcu u sklopu američke suradnje s hrvatskim školama. Važnost projekta za lokalnu zajednicu – sadnja drveća i čuvanje parkova prepoznali su i profesori iz europskih zemalja te su se zainteresirali za suradnju s OŠ Dubovac.

Autor teksta:
Snježana Marković-Zoraja, prof.kemije i biologije
prof. savjetnik
Međužupanijski GLOBE voditelj

 Priloženi dokumenti:
globe-prezentacija.pdf (1.58 MB)
globe-popis_sudionika.pdf (168.54 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju